Campari chętnie podawany jest jako aperitif przed posiłkiem. Równie często zamawia się go w klubach i dyskotekach dla przyjemnego smaku i niezwykłego koloru. Ten Campari zawdzięcza barwnikowi otrzymanemu z małego owada - mszycy (dactylopis coccus, wcześniejsza nazwa coccus cacti) o nazwie koszenila. Mszyce te żerują na różnych sukulentach i kaktusach. Nie o to jednak w samym Campari powinno nas jednak interesować najbardziej. Bo nie o owadzi aspekt tu przecież chodzi. Ale o właśnie o przyjemny, orzeźwiający smak.
Campari najczęściej podaje się z lodem (on the rocks), z woda sodową (campari soda) oraz z sokiem pomarańczowym (campari orange). Campari orange bije na głowę popularnością pozostałe drinki. My jednak postanowiliśmy poszperać dalej i zaproponować wam drinki równie smaczne, choć już nie tak oczywiste. Prawda jest jednak taka, że w naszym imieniu zrobił to Matteo Brunetti – rodowity Włoch, którego kojarzycie z 6. edycji programu „Masterchef” TVN. Co pić zatem z Campari? Jak i z czym je mieszać? Odpowiedzi na te pytania na serwujemy poniżej. Na zimno i z lodem.
Spritz to jest drink, który króluje na każdym włoskim aperitivo i jeden z najsłynniejszych na świecie włoskich drinków. Przypomina mi każdy początek wieczoru, który zaczynał się właśnie od spotkania z kolegami na aperitivo. Jak na Włochów przystało, najczęściej traciliśmy dużo czasu i zamiast zdecydować od razu, co zrobić z resztą wieczoru, w weekendy siedzieliśmy godzinami rozmawiając o wszystkim i o niczym, czyli uprawialiśmy włoskie „tutto e niente”. Mimo to wieczory te wspominam jako bardzo mile, bo spędzałem w dobrym towarzystwie. I z lampką Spritza na bazie Campari właśnie.
Składniki:
- 3 części Campari
- 5 części prosecco
- 2 części wody mocno gazowanej
- 1 pomarańcza
Drinki z Campari: Negroni Sbagliato
Normalny Negroni nigdy nie był jednym w moich ulubionych drinków. Do czasu. Pamiętam jak pewnego dnia odkryłem przez przypadek Negroni Sbagliato, czyli odmianę słynnego, klasycznego Negroni. Co w tym jednak najbardziej zabawnego, to fakt, że „Negroni Sbagliato” znaczy dosłownie „Negroni zrobione przez pomyłkę”. Historia kuchni i barmaństwa uczy, że niekiedy z małych pomyłek rodzą się wielkie dzieła sztuki gastronomicznej. Negroni Sbagliato jest dla mnie jednym z takich przypadków.